Android-sĂ€kerhetskopior till Google Drive har inaktiverats pĂ„ mĂ„nga telefoner i mĂ„nader – ingen korrekt fixering i sikte

I över nio mÄnader nu har Android-anvÀndare klagat pÄ ett problem med sÀkerhetskopiering till Google Drive. Telefonen slutar helt enkelt sÀkerhetskopiera data utan varning och den enda tillgÀngliga lösningen Àr inte hÄllbar, medan den enda potentiella fixen krÀver vissa adb-kommandon. Google har Ànnu inte erkÀnt eller ÄtgÀrdat problemet.

Bugg pÄverkar bÄde Android 9 och 10 enheter över alla tillverkare frÄn Google till Samsung, Moto, OnePlus, Huawei och mer. Det Àr mycket utbrett och inte kopplat till G Suite-konton, flera eller enstaka konton pÄ en enhet eller en specifik sÀkerhetsuppdatering.

Under din telefon InstÀllningar> System> SÀkerhetskopiering, bör du se funktionen aktiverad, men Àven dÄ, vissa anvÀndare mÀrker att SÀkerhetskopiera nu -knappen Àr grÄtonad och otillgÀnglig, medan alla datakategorier sÀger att de Àr VÀntar pÄ att sÀkerhetskopiera. Om du ser detta gör din telefon inga sÀkerhetskopior och du var förmodligen aldrig varnad om problemet.

MÄnga driftiga anvÀndare har lyckats spÄra en potentiell förklaring: Det beror pÄ sÀkerhetsmetoden för lÄsskÀrmen som anvÀnds pÄ din telefon, som krypterar dina sÀkerhetskopior sedan Android 9 Paj. Om du har en PIN-kod-, mönster-, fingeravtryck- eller ansiktsupplÄsningsmetod instÀlld kanske du vill inaktivera den tillfÀlligt. Vissa anvÀndare sÀger att de behövde starta om sina telefoner och / eller rensa Google Drive: s appdata, men för de flesta, helt enkelt avaktivera sÀkerhetsmetoden gjorde att SÀkerhetskopiera nu knappen blir blÄ igen och sÀkerhetskopior började plötsligt fungera.

Om du bestÀmmer dig för att gÄ denna rutt, kom ihÄg att det Àr en tillfÀllig lösning. Du bör omedelbart aktivera telefonens sÀkerhetsmetod efterÄt, och ja, det betyder att du förlorar möjligheten att sÀkerhetskopiera igen tills du upprepar stegen.

I ett XDA-forumpost frÄn januari nÀmns en bÀttre lÄngsiktig fixering som inte krÀver att du inaktiverar lÄsskÀrmsÀkerhet, men behöver adb (och kan ocksÄ behöva rensa data frÄn Google Drive-appen). Med nÄgra kommandon fÄr du sÀkerhetskopieringar igen.

För tillfĂ€llet Ă€r detta dina enda “lösningar” för sĂ€kerhetskopior av Google Drive pĂ„ Android 9 och 10. Med tanke pĂ„ att frĂ„gan har rapporterats i nĂ€stan ett Ă„r och inte erkĂ€nts, finns det lite hopp om att en ordentlig lösning snart kommer att finnas tillgĂ€nglig. Vi har kontaktat Google och frĂ„gat om det Ă€r medvetet om problemet eller arbetar med en lösning, men har inte hört tillbaka. Vi kommer att uppdatera det hĂ€r inlĂ€gget om vi gör det.

Bildkredit: Tuomas Vuori

0 Shares