BĂ€rbara amerikanska forskare studerar en anpassningsbar termisk kamouflageanordning

En bÀrbar teknik som kan dölja bÀraren frÄn vÀrmedetekteringssensorer, som nattsynsglasögon, Àven nÀr omgivningstemperaturen förÀndras. Det Àr forskningen som utförs av forskare vid University of California i San Diego som utvecklar en ny teknik som kan anpassa sig till termiska variationer pÄ nÄgra minuter.

Enheten, som finns i de tidiga stadierna av experiment, har en yta som snabbt kyls eller vÀrms för att anpassa sig till omgivningstemperaturer, kamouflerar bÀrarens kroppsvÀrme. Ytan kan gÄ frÄn 10 till 38 grader pÄ mindre Àn en minut, medan den inre temperaturen inte förÀndras vilket gör det sÄ bekvÀmt för bÀraren.

Forskare har anvÀnt dig ett vaxliknande material med mer komplexa egenskaper vars smÀltpunkt Àr cirka 30 grader Celsius, sÄsom yttemperaturen pÄ mÀnniskors hud. Om utetemperaturen Àr högre smÀlter materialet och isolerar bÀraren. TvÀrtom, om det Àr kallare stelnar det lÄngsamt och fungerar fortfarande som ett isolerande skikt.

I centrum för tekniken finns det dÀrför material som kan skapa uppvÀrmnings- eller kylningsfenomen nÀr rumstemperaturen Àndras. De nuvarande formerna för termisk kamouflage fungerar faktiskt bara vid förutbestÀmda temperaturer medan de Àr ineffektiva vid termiska förÀndringar.

Utvecklingsenheten drivs av ett batteri och styrs av en trÄdlös krets. MÄlet för forskarna Àr nu att skapa en jacka med denna integrerade teknik men med lÀttare material. För nÀrvarande skulle faktiskt plagget vÀga mer Àn 2 Kilogram och det skulle fungera i en timme.

Sammanfattningsvis, det finns fortfarande mycket att göra innan man faktiskt kunde anvÀnda en sÄdan teknik som skulle komma till nytta i miljöer som militÀren, dÀr termiska skannrar kan identifiera fienden genom skillnaden mellan temperaturen i mÀnniskokroppen och den omgivande miljön.

0 Shares