Coronavirus tracking app, Italien har valt: den heter Immuni

ExtraordinĂ€r kommissionĂ€r för nödsituationer Domenico Arcuri undertecknade förordningen om val av kontaktspĂ„rningsapplikation som ska anvĂ€ndas i Fas 2 av Coronavirus-nödlĂ€get. Italien har valt immun, appen utvecklad av Bending Spoons Spa som ger sin tjĂ€nst “öppen, fri och evig licens“. Verktyget kommer att vara anvĂ€ndbart i fasen efter det vi upplever, det vill sĂ€ga nĂ€r de restriktiva Ă„tgĂ€rderna gradvis börjar misslyckas.

Som tidigare meddelats och begĂ€rts av Europeiska unionen, ansökan kommer att anvĂ€ndas nationellt kommer att eliminera den fragmentering som hĂ€rrör frĂ„n de olika lösningarna som kan – eller redan har antagits av de enskilda regionerna. SpĂ„rningen av kontakter syftar till att förebygga och innehĂ„lla spridning av infektionssjukdomar genom att hjĂ€lpa till att snabbt identifiera potentiellt infekterade personer.

Coronavirus tracking app, Italien har valt: den heter Immuni 1

Hur fungerar det?

immun kommer att baseras pÄ de grundlÀggande principer som identifierats av Europeiska unionen för att garantera respekt och integritet för anvÀndardata.

Ansökan Àr inte obligatorisk. Varje medborgare kan fritt bestÀmma om den ska installeras eller inte. Det frivilliga kravet kan dock upphÀva spÄrningsresultaten. Ju fler mÀnniskor som adopterar det, desto effektivare blir verktyget. För att sÀkerstÀlla en hög effektivitetsnivÄ mÄste den anvÀndas av minst 60% av italienarna.

Det kommer inte att dra fördel av geolokalisering. Anslutningen sker via Bluetooth genom vilken det Ă€r möjligt att upptĂ€cka nĂ€rheten mellan tvĂ„ enheter (och dĂ€rför tvĂ„ personer) och – följaktligen – den möjliga kontakten med en positiv person pĂ„ COVID-19. Om en person har drabbats av viruset kommer det att vara möjligt att Ă„terföra alla kontakter bakĂ„t och isolera den infekterade potentialen. Programmet har faktiskt ett register som innehĂ„ller de koder som Ă€r anonyma för alla enheter som du har haft kontakt med. Den senare egenskapen svarar pĂ„ krav pĂ„ anonymitet krĂ€vs av EU.

immun kommer ocksĂ„ att ha en “klinisk dagbok” dĂ€r anvĂ€ndaren mĂ„ste ange all relevant information som kön, Ă„lder, tidigare sjukdomar och mediciner tagna. Medborgaren kommer att se till att göra en daglig uppdatering med symtom och nyheter om hans hĂ€lsa.

NÀr kommer den att finnas tillgÀnglig?

Som sagt i början kommer applikationen att anvĂ€ndas i fasen 2. DĂ€rför kommer dess faktiska anvĂ€ndning att bero pĂ„ nĂ€r det Ă€r möjligt att börja underlĂ€tta de begrĂ€nsningar som för nĂ€rvarande tillĂ€mpas. Arcuri specificerar att instrumentet kommer att experimenteras i vissa pilotregioner innan de utvidgas till hela start.Immuni kommer att vara en viktig pelare för att hantera nĂ€sta fas i nödsituationen”Upprepar den extraordinĂ€ra kommissionĂ€ren.

0 Shares