Den bÀsta 5 GHz WiFi-kanalen för din router

För lekmannen kan alla WiFi tyckas vara skapade lika. SÄ lÀnge det Àr korrekt anslutet till internet Àr ett nÀtverk ett nÀtverk, sÄ att du kan strömma Netflix, kolla Facebook, skicka e-postmeddelanden och allt annat du har byggt ditt online-liv runt. De som kÀnner till Àr dock medvetna om att en hel del teknik gÄr in i ditt nÀtverk, och beroende pÄ hur du konfigurerar ditt nÀtverk pÄ bÄde hÄrdvara och programvarusidor av saker, kan du förbÀttra din upplevelse med snabbare hastigheter och mer pÄlitliga anslutningar.

WiFi-band gör till exempel en stor skillnad i hur ditt nÀtverk fungerar. 5GHz WiFi-bandet Àr oerhört bÀttre Àn det gamla 2.4 GHz-band. Det Àr snabbare och kan överföra mycket mer data pÄ kortare tid. Den har ocksÄ fler tillgÀngliga kanaler, vilket gör finjustering av din router inte bara en möjlighet utan ett mÄste.

SÄ hur vÀljer du den bÀsta WiFi för 5GHz-kanal för dig? Först om du inte har ett specifikt behov av 5GHz Àr det förmodligen inte vÀrt besvÀret, men om du söker bÀttre prestanda Àr det vÀrt att utforska. Om du har Wi-Fi och Internet fungerar tillrÀckligt bra behöver du inte röra med nÄgot som fungerar tillrÀckligt bra för dina behov. Tja, sÄvida du inte tycker om att klippa, se om du kan förbÀttra prestandan för din utrustning. Den frÀmsta fördelen med att anvÀnda 5GHz Àr att din Wi-Fi under ideala förhÄllanden stöder upp till 1300 Mbps, medan 2.4 GHz WiFi stöder bara mycket snabba 450 Mbps eller 600 Mbps. För de flesta som gör det mesta pÄ nÀtet, 2.4 GHz kanske rÀcker, men 5GHz Àr framtiden för WiFi.

Det finns inget definitivt svar pÄ denna frÄga. Det finns dock riktlinjer du bör följa för att bestÀmma den bÀsta kanal som Àr tillgÀnglig för dig just nu. FortsÀtt lÀsa för att ta reda pÄ hur du vÀljer den bÀsta kanalen vid 5GHz.

Kanaler vid 5 GHz

Medan den gamla 2.4GHz-nÀtverk har bara tre tillgÀngliga kanaler, det moderna 5GHz-nÀtverket har vÀl över 20 kanaler. Kanalerna vid 5GHz delas upp i fyra band som Àr avsedda för olika typer av anvÀndare. HÀr Àr en kort sammanfattning av varje intervall innan vi hoppar över urvalsprocessen och övervÀgandena.

UNII-1

FrĂ„n botten benĂ€mns de lĂ€gsta fyra kanalerna vid 5GHz kollektivt UNII-1 band. Kanalerna 36, ​​40, 44 och 48 utgör listan. Detta band tĂ€cker frekvenser frĂ„n 5, 150 MHz till 5, 250MHz.

De allra flesta enheter körs pÄ en av dessa fyra kanaler. De Àr avsedda för allmÀnt hushÄllsbruk och du kan komma Ät dem fritt nÀr som helst. Det största problemet med dessa kanaler Àr att de flesta anvÀnder dem sÄ att trafiken Àr mycket tung.

UNII-2

UNII-2 avsnittet innehĂ„ller ocksĂ„ fyra kanaler – 52, 56, 60 och 64. De upptar bandbredd frĂ„n 5, 250 MHz till 5, 350 MHz. Detta intervall kallas ocksĂ„ UNII-2A. UNII-2B-serien sitter mellan 5, 350 MHz och 5, 470MHz. UNII-2C / UNII-2 Utökat intervall finns mellan 5, 470 MHz och 5, 725MHz. Detta sortiment inkluderar kanaler frĂ„n 100 till 140.

För att kunna anvÀnda detta intervall mÄste din enhet vara utrustad med Dynamic Frequency Selection (DFS) och Transmit Power Control (TPC). Dessa sÀkerstÀller att det inte stör störst vÀderstation, radar och militÀra enheter.

WiFi-kanal för 5 GHz

UNII-3

UNII-3 eller UNII-övre intervallet gÄr frÄn 5, 725 MHz till 5, 850MHz. Den innehÄller följande kanaler: 149, 153, 157, 161 och 165.

PÄ grund av överlappningarna med de frekvenser som anges för ISM-bandet (industriellt, vetenskapligt och medicinskt) kallas det ofta UNII-3/ ISM-intervall. Du mÄste ha SPF och TPC pÄ din enhet om du tÀnker anvÀnda kanalerna inom detta omrÄde.

UNII-4

Den högsta regionen heter UNII-4 eller DSRC / ITS. DSCR stÄr för dedikerad Short Range Communications Service. Kanal 165 Àr den lÀgsta i denna region.

Kanalerna i detta intervall Àr reserverade för licensierade radioamatörer och DSRC. Det rekommenderas inte att anvÀnda dessa kanaler Àven om din enhet kan anvÀnda dem.

övervÀganden

Nu nÀr du kÀnner till avsnitten pÄ 5GHz-bandbredden och kanalerna som den innehÄller Àr det dags att ta en titt pÄ hur du vÀljer den bÀsta. HÀr Àr de viktigaste övervÀgandena.

Interferens

Den överlĂ€gset vanligaste orsaken till lĂ„ngsamt internet och frysta sidor orsakas av störningar. Det finns tvĂ„ typer av störningar – störningar som kommer frĂ„n andra Wi-Fi-enheter och störningar som kommer frĂ„n andra elektriska enheter som inte anvĂ€nder Wi-Fi. Till exempel kan du ha apparater som kan störa din WiFi-signal Ă€ven om apparaterna inte anvĂ€nder WiFi-signalen.

UNII-2 och UNII-2 Utökade kanaler har de lÀgsta interferensmÀngderna av alla. Det hÀr Àr kanaler frÄn 52 till 140. Men för dem behöver du TCP och DFS. DÀrefter enheter som anvÀnder UNII-1 kanaler Àr oftast inte kapabla att producera signaler som kan göra starka störningar. DÀrför rankas de lÄgt pÄ interferensbordet.

Kanaler i UNII-3 sortiment tenderar att ha de största störningsproblemen. Som med UNII-2 kanaler, behöver du TCP och DFS för att anvÀnda dem.

5 GHz bÀsta Wi-Fi-kanal

Kanaltrafik

DÀrefter bör du övervÀga hur mycket trafik det finns pÄ en kanal innan du ansluter. Om det inte finns mÄnga anvÀndare kan det vara ett bra alternativ. Men om interferensen Àr stark kommer du bÀttre pÄ en upptagen kanal med svag störning. Det Àr dÀrför UNII-1 sortiment tenderar att vara det bÀsta valet.

I trÄnga stadsdelar kanske du vill undersöka varje tillgÀnglig kanal och hoppa till den med minst trafik. Om situationen Àr extremt dÄlig kanske du vill koordinera med dina grannar.

Plats

Beroende pÄ var du bor bör du kÀnna till lagar och regler för anvÀndning av 5GHz-kanaler. I de flesta av vÀrlden, inklusive USA och Kanada, har UNII-1 kanaler rekommenderas för allmÀnt bruk. I USA kan du anvÀnda kanaler frÄn UNII-2 och UNII-3 spektrum, men vissa begrÀnsningar gÀller. Eftersom UNII-3 rÀckvidd tillÄter starkare enheter, det Àr mer troligt att du fÄr stark störning om du vÀljer ett UNII-3 kanal.

DFS

I USA och stora delar av vÀrlden behöver du dynamiskt frekvensval om du vill ansluta till ett UNII-2 eller UNII-2E-kanal. DFS lyssnar pÄ radar och lÄter dig bara ansluta till kanalen om det inte finns nÄgra radar pÄ den. Vanligtvis Àr skanningstiden 30 sekunder.

Vad Àr domen?

NÀr du söker efter den bÀsta 5GHz-kanalen för din enhet bör du gÄ efter en kanal som har lÄg störning och lÄg trafik. Om du ska nÄgonstans över UNII-1 intervall rekommenderas att ha DFS och TCP pÄ din enhet. Och igen, om du inte behöver snabbare Àn 450 till 600 Mbps 2,4 GHz erbjuder, det kanske inte Àr vÀrt besvÀret att byta till 5 GHz.

Om du tyckte att den hÀr artikeln var anvÀndbar kan du hitta andra TechJunkie-artiklar som anvÀndbara, inklusive hur man sparkar nÄgon frÄn din Wifi-internetanslutning och hur du kontrollerar om nÄgon anvÀnder din WiFi.

Har du bytt Wi-Fi frÄn 2.4 GHz till 5 GHz? MÀrkte du skillnad? BerÀtta om dina erfarenheter i kommentarerna nedan!

0 Shares