Dessa forskare upptÀcker dolda sÀtt som vÄra telefoner spionerar pÄ oss

Dessa forskare upptÀcker dolda sÀtt som vÄra telefoner spionerar pÄ oss 1

MÄnga av apparna som du laddar ner och anvÀnder dagligen samlar in information frÄn dig. Du vet antagligen redan det, men du kanske inte vet omfattningen av det.

I stort sett beror det pĂ„ ett skikt av förmörkelse som gör det svĂ„rt att veta vilka dataprogram och tjĂ€nster som samlar in – och precis vem de delar den informationen med.

Och Àven om apparna sjÀlva kanske inte ger upp dessa detaljer, finns det en grupp forskare över hela vÀrlden som försöker ta reda pÄ det.

Alla spÄrar dig

SÀkerhetsforskare över hela vÀrlden har funnit att mÄnga appar tar mycket mer data Àn du kanske kan leda till att tro.

I sjÀlva verket kan dessa appar skörda data Àven om du ber dem att inte göra det.

Och vÀrre, de samlar ofta mer information Àn vad som anges i deras integritetspolicy.

Vissa appar har till och med visat sig samla in data via kÀllor som de inte har behörighet för, till exempel en enhets mikrofon, kamera eller Location Services.

För det mesta delas mycket av denna information med annonsörer. Men en del av det kan ocksÄ gÄ till myndigheter eller tredje parter.

För att ta reda pÄ vad appar tar, har en grupp forskare frÄn olika universitet och grupperingar anvÀnt tekniker som nÀtverkstrafikanalys för att ta en titt under huven, CNET rapporter.

Under Ärens lopp har deras forskning blivit uppmÀrksam pÄ mÄnga metoder för datainsamling som annars kan ha blivit obemÀrkt.

Det var en av dessa forskare som upptÀckte att AccuWeather delade personlig platsinformation Àven nÀr Location Services var inaktiverade. En annan forskare fann nyligen det AmazonRingapp för Android laddades med spÄrare som delar data med Facebook och andra analysföretag.

Och det Ă€r en teaminsats frĂ„n spĂ„rningstjĂ€nster ocksĂ„. MĂ„nga spĂ„rningsföretag arbetar tillsammans för att tilldela ett unikt ID som kommer att följa dig runt – Ă€ven efter att du har bytt enheter.

Vad du kan göra för att stoppa det

TyvÀrr Àr det inte sÄ mycket som den genomsnittliga anvÀndaren kan göra för att stoppa det. Det mest uppenbara sÀttet skulle vara att undvika appar med skuggiga integritetsrutiner och gÄ med dem som har lufttÀtt policy.

Det Àr mycket lÀttare sagt Àn gjort. Bortsett frÄn att sjÀlv inrÀtta ett nÀtverkstrafikanalyslaboratorium, kanske du bara behöver göra forskningen och ta reda pÄ vad proffsen finner.

Serge Egelman, chef för anvÀndbar sÀkerhets- och sekretessforskning vid International Computer Science Institute, har gjort vissa data och verktyg tillgÀngliga för konsumenterna genom en start som heter Appcensus.

Och nÄgra av forskarna arbetar med konsumentfrÄgor som kan hjÀlpa till att minska dessa spÄrare. Apple, naturligtvis, spelar ocksÄ sin roll.

Tills alla dessa verktyg och tekniker blir mer vanliga kommer du antagligen bÀst att hÄlla fast vid första partiet Apple tjÀnster och undvika ökÀnda datainsamlare.

0 Shares