En MediaTek-kritisk sÀkerhetsfel har upptÀckts och utnyttjats

MediaTek, den taiwanesiska halvledaren och chipsetproducenten, har hittat sig i nÄgot ganska varmt vatten. Som det visar sig upptÀcktes ett kritiskt sÀkerhetsutnyttjande i en rootkit som effektivt skulle lÀmna mÄnga MediaTek SoC-driven enheter sÄrbara för exploatering.

UpptÀckten gjordes av XDA-utvecklaren, diplomatisk, som faktiskt letade efter ett enkelt sÀtt att rota Amazon Fire HD-tabletter. NÀr han hittade sin allé, sÄ började saker helt enkelt bara dÀrifrÄn. För att förkorta en mycket lÄng historia, ansÄg exploiten snart vara ett ganska allvarligt hot mot MediaTek-driven Android-enhet. Det tvingade Googles hand och fick sökmotorns programvaruingenjörer att arbeta med XDA för att lösa problemet.

I skrivande stund sĂ€ger XDA att utnyttjandena pĂ„verkar nĂ€stan varje 64-bitars MediaTek-processor sĂ„vida det inte har korrigerats. För detta Ă€ndamĂ„l, flera mĂ€rken som anvĂ€nder varumĂ€rkets chipsets – detta inkluderar Samsung, Vivo, Huawei, HONOR och OPPO, för att nĂ€mna nĂ„gra – har redan lappat sina enheter.

En MediaTek-kritisk sÀkerhetsfel har upptÀckts och utnyttjats 1(BildkÀlla: Android Central.)

Det bör noteras att MediaTek-drivna telefoner som kör Android 10 eller senare inte pÄverkas. Medan enheter frÄn nÀmnda varumÀrken kör Android 8.0 Oreo eller senare har redan lagats. NÀr det gÀller de drabbade Amazon Fire HD-surfplattor, tabletterna kan lappas, förutsatt att de har uppdaterats med en specifik firmwareversion.

(KĂ€lla: XDA via Android Central)

0 Shares