För 100 Är sedan anlÀnde Ericsson till Italien, det vackra landets teknologiska historia

Ericsson firar a sekel av aktivitet i Italien. Det var 3 Oktober 1918, faktiskt nÀr företaget började verksamheten i vÄrt land. En tid dÄ telefonen fortfarande var en absolut nyhet (enligt Wikipedia installerades den första raden i Milano 1877) och bara de mest glödande fantasierna kunde ha förestÀllt sig ett objekt som smarttelefonen.

“Landningen” i Italien intrĂ€ffade i Rom med företaget heter FATME (Telefonutrustning och elektrisk utrustningsfabrik); dĂ„ var det cirka en telefon för varje 500 invĂ„nare och Ericsson investerade kapital i FATME, som sĂ„lde sina produkter frĂ€mst till offentliga organ.

De följande Ären utvecklades infrastrukturen snabbt och tiotusentals kilometer kablar lades. Ericsson, Àven genom FATME, förblev i centrum för denna utveckling. Fram till 1931, Äret dÄ första bakelit telefon anlÀnde till det vackra landet direkt frÄn Sverige.

Andra vÀrldskriget representerade en parentes dÀr alla företag av denna typ koncentrerade sig pÄ produktion av militÀr teknik, men omstartade omedelbart med införandet av 960-kanals koaxialkabel, vilket möjliggjorde lÄngvÀga anslutningar.

För 100 Är sedan anlÀnde Ericsson till Italien, det vackra landets teknologiska historia 1

50- och 60-talet kom snabbt, och inom ramen för ett land som vĂ€xte lyxigt kom det “teleselection” infördes, det vill sĂ€ga möjligheten att ringa direkt utanför ditt stadsdel, utan att gĂ„ igenom vĂ€xeln. Ericsson bidrog med sina egna styrenheter som utvecklas alltmer frĂ„n Ă„r till Ă„r.

Detta bringar oss till 1978, Äret dÄ FATME, som nu har blivit den italienska filialen av Ericsson, installerar det första digitala kraftverket i Italien. Vi Àr i Neapel Capodichino, och nyheterna markerar början pÄ en ny era för telekommunikation pÄ italiensk territorium.

1990 vi börjar prata om mobiltelefoner och Ericsson Ă€r alltid pĂ„ toppen av vĂ„gen, med TACS-infrastruktur och till och med nĂ„gra fĂ„ telefoner – deras modeller kommer att förbli pĂ„ marknaden fram till början av tredje Ă„rtusendet. Företaget var Ă„terigen en huvudperson 1996, dĂ„ de tillsammans med TIM satte ut det första laddningsbara kortet pĂ„ marknaden – idag har de blivit normen. Sedan 2002 deltog företaget iUMTS innovation, den hĂ€r gĂ„ngen tillsammans med operatör Three.

Vi anlĂ€nder för nĂ„gra Ă„r sedan, 2013, dĂ„ en teknik som utvecklats i Italien av Ericsson tillsammans med Scuola Superiore Sant’Anna i Pisa och Cnit tillĂ„ter oss att sĂ€tta vĂ€rldshastighetsrekordet pĂ„ Internet. 2016 startade det svenska företaget experiment pĂ„ 5G-linjeroch detta leder oss till dagens forskning som syftar till ett mer utbrett och mer fungerande nĂ€tverk.

Vad kan jag sĂ€ga, inte illa för ett företag som 1876 var ett butik specialiserad pĂ„ reparation av telegrafer. NĂ€stan ett och ett halvt sekel senare Ă€r det en global jĂ€tte, som vi Ă€r skyldiga en stor del av förra Ă„rhundradets tekniska utveckling – ocksĂ„ och framför allt i Italien. Med vĂ€nliga hĂ€lsningar!

0 Shares