Hur man formaterar en hÄrddisk till NTFS i Linux

Om du Àr en dubbel anvÀndare, studsar du frÄn Linux till Windows och tillbaka, eller samarbetar med Windows anvÀndare och behöver Ätkomst till samma filer, Àr det bÀst att ha en gemensam partition i NTFS-format, eftersom det Àr tillgÀngligt av bÄda operativsystemen.

Linux bevisar sin mÄngsidighet genom att stödja alla lagringsformat som stöds av Windows. Av alla tre skulle FAT32 vara för begrÀnsad för modernt bruk, eftersom dess huvudbegrÀnsning Àr en maxgrÀns pÄ 4 GB. ExFAT skulle inte bli mycket bÀttre eftersom det Àr mer en "mellangrund" mellan FAT32 och NTFS.

Detta gör NTFS till det bÀsta alternativet och tack och lov Àr det lÀtt att formatera din hÄrddisk i NTFS-format i Linux. Det finns mÄnga sÀtt att göra detta, men ett av de enklaste Àr att anvÀnda GParted.

Skapa NTFS-partition med GParted

GParted Àr den mest populÀra applikationen i sitt slag i Open Source-vÀrlden, sÄ den kan redan installeras i din distribution. Om inte, hitta den i programvarucenter / app store, eller installera den via terminalen med:

Linux Ntfs Format Install Gparted

Kör GParted och vÀlj hÄrddisken du vill formatera till NTFS frÄn listrutan lÀngst upp till höger i programfönstret.

Linux Ntfs Format VĂ€lj Hdd

Kontrollera att du vÀljer rÀtt hÄrddisk. Du vill inte knÀla dina personliga foton.

Skapa en ny partition

Vi hade en helt tom skiva ansluten, sÄ GParted presenterade sitt utrymme som otilldelat. Om din redan har en eller flera volymer pÄ den, och du Àr sÀker pÄ att de inte innehÄller data du behöver, högerklicka pÄ dem och ta bort dem en efter en.

Linux Ntfs Format Skapa ny partition

Högerklicka i det oallokerade utrymmet och vĂ€lj “Nytt” pĂ„ menyn som visas.

Klicka pÄ rullgardinsmenyn bredvid "File System" och Àndra typen till "ntfs."

Linux Ntfs Format Partition Settings

Vi föreslÄr att du inte Àndrar resten av instÀllningarna. Som de Àr, bör de anvÀnda hela hÄrddiskutrymmet för en primÀr NTFS-partition som bÄde Linux och Windows skulle kÀnna igen.

Ge dock ett namn pÄ det i "Etikett" för att göra det lÀtt igenkÀnt. Om du inte gör det kommer din distro vanligtvis att montera den genom att anvÀnda den inte sÄ mÀnskliga vÀnliga UUID.

Kontrollera och applicera

GParted lÀgger som standard till varje operation i en batch men gör inte nÄgot pÄ din hÄrddisk. Varje förÀndring Àr virtuell tills du gör den permanent.

Linux Ntfs-format AnvÀnd

Klicka pÄ "Apply" för att starta proceduren. GParted kommer att frÄga dig om du Àr sÀker pÄ att du vill fortsÀtta komma ihÄg, att vÀlja fel hÄrddisk kan leda till dataförlust. Klicka ocksÄ pÄ "Apply" hÀr och GParted börjar arbeta med sin magi pÄ din disk.

Om du vill kontrollera extra information för varje steg kan du utöka listan i "Detaljer" -delen i fönstret "TillÀmpa vÀntande operationer".

NÀr du Àr klar, klicka pÄ "StÀng" och njut av din nya NTFS-partition.

Som en sista anmÀrkning, om din distribution anvÀnder Gnome som sin skrivbordsmiljö, Àr det mycket troligt att du ocksÄ har Gnome Disk Utility installerat. Du kan vanligtvis hitta det som "Diskar" via distributionens huvudmeny, och det gör att du ocksÄ kan formatera vilken enhet som helst till NTFS.

Linux Ntfs Format Gnome Disk Format

För att göra detta, kör det, vĂ€lj den skiva du vill formatera till NTFS frĂ„n vĂ€nster ruta, klicka pĂ„ ikonen med de tvĂ„ kugghjulen under den grafiska representationen och vĂ€lj "Formatera partition …" StĂ€ll in formattypen till NTFS och fortsĂ€tt med formatera.

Relaterad:

Är den hĂ€r artikeln anvĂ€ndbar?

0 Shares