Microsoft Edge (Chromium version) kontra Google Chrome

Microsoft har försökt vinna webblÀsarkrig sedan de började i mitten av 1990-talet. Deras senaste försök, Microsoft Edge Chromium, har potential att fÄ dem nÀrmare det mÄlet. Naturligtvis var de tvungna att anvÀnda samma grundlÀggande kodning som Google Chrome för att göra detta.

Chrome och den nya Edge Àr bÄda byggda frÄn det öppna Chromium-projektet, och det gör dem vÀldigt lika pÄ ytan. Det finns vissa skillnader mellan de tvÄ webblÀsarna, som gör dem unika pÄ vissa sÀtt eller överlÀgsna i andra.

HÀr Àr nÄgra av de funktioner du ofta hittar i webblÀsare och hur Chrome och Edge anvÀnder dessa alternativ.

AnvÀndargrÀnssnitt

AnvÀndargrÀnssnittet pÄ den nya Edge liknar mycket vad du kan förvÀnta dig nÀr du anvÀnder Chrome. De har bÄda rundade hörn och slÀppskuggeffekter.

Edge mot Chrome Edge-anvÀndargrÀnssnitt

NÀr det gÀller bokmÀrkesfÀltet visar bÄde Chrome och Edge fÀltet bara pÄ nya flikar.

Edge ger dig tre val för dina nya flikalternativ. Det fokuserade temat visar dina mest besökta webbplatser, Inspirerande visar en annan bild varje dag, och Informational ger dig ett anpassat nyhetsflöde. Chrome har bara ett alternativ för ett fokuserat tema.

Extensions

BÄde Edge och Chrome har tillgÄng till tillÀgg som ger mer funktionalitet. Eftersom de bÄda Àr byggda pÄ Chromium fungerar de flesta tillÀgg i Google Chrome Store ocksÄ pÄ Edge. För att anvÀnda dem mÄste du klicka pÄ de tre punkterna och vÀlja TillÀgg. Flytta sedan reglaget bredvid TillÄt tillÀgg frÄn andra butiker till PÄ.

Edge mot Chrome TillÄta tillÀgg

Det finns tillÀgg som Àr specifikt utformade för att fungera med Edge i Microsoft Store, men det verkar som ett extra steg att gÄ ut ur webblÀsaren för att ladda ner dessa nÀr du kan göra allt pÄ ett stÀlle med Googles-tillÀgg.

synkronisering

Medan Google Chrome lÄter dig synkronisera din webblÀsarhistorik och tillÀgg mellan enheter, gör Microsoft Edge det inte. SÄ om det Àr viktigt för dig att dina webblÀsare fungerar lika pÄ olika enheter, Àr Chrome fortfarande en bÀttre satsning.

samlingar

NÄgot som sÀtter Edge framför Chrome för mÄnga av oss kommer att vara samlingar.

Edge mot Chrome Start Collection

Samlingar tillÄter anvÀndaren att samla information frÄn mÄnga olika kÀllor och placera dem pÄ ett stÀlle att hÀnvisa till igen. Detta Àr praktiskt för uppgifter som att planera resor, jÀmföra shopping eller skriva forskningsuppsatser. FrÄn detta skrivande Àr samlingar inte live pÄ den aktuella versionen, men du kan anvÀnda den genom att ladda ner den Kanarieversionen.

Alternativ för Edge mot Chrome Collection

Hastighet

I mÄnga test verkar Edge vara snabbare och anvÀnder endast 70-80% av RAM-minnet som Chrome anvÀnder. Om du inte har en stor mÀngd RAM-minne kommer det att ge dig snabbare och mjukare surfning. Edge beskatter ocksÄ mindre pÄ din CPU, vilket gör frysning mindre vanligt.

Apps

Du kan förvandla nÀstan alla webbsidor till en fristÄende app med hjÀlp av Microsoft Edges Progressive Web App (PWA) -stöd. Skapa en PWA ger dig en skrivbordsgenvÀg som leder till webbplatsen, men utan adressfÀltet och andra funktioner du skulle se i en webblÀsare. Detta Àr nÄgot som Chrome inte har.

Edge mot Chrome Skapa Pwa-app

Uppslukande lÀsning

Den nya Microsoft Edge lÀser Ät dig bÄde pÄ skrivbord och mobil. Chrome krÀver en förlÀngning pÄ skrivbordet och mobilversioner för att göra detta. Du kan till och med ladda ner fler sprÄk och röster i ditt Windows InstÀllningar.

Edge har en uppfattande lÀsvy som tar bort alla extra distraktioner frÄn sidan, vilket bara lÀmnar texten och annat relevant innehÄll. Du kan till och med justera bakgrundens fÀrg. Chrome hade en gÄng lÀsarlÀge, men nu mÄste du installera ett tillÀgg för bÄde höglÀsningen och lÀsarvyn.

Integritet

Edge ger dig tre olika nivÄer av spÄrskydd. Du kan vÀlja Basic, Balanced och Strict. Standard Àr balanserad, vilket gör att du kan anpassa dig som du inte kommer att fÄ i strikt lÀge. Du fÄr mycket anpassning i Basic, men du kommer att ha mindre integritet. I strikt lÀge kanske vissa webbplatser inte fungerar korrekt.

Du kan ta reda pÄ vilka spÄrare som har blockerats pÄ webbplatserna du besöker pÄ Edge. Klicka pÄ lÄsikonen till vÀnster om URL: n. Klicka sedan pÄ Trackers lÀngst ner pÄ menyn sÄ ser du listan. Chrome gör inte detta.

Edge mot Chrome Trackers blockerad

I Microsoft Edge kan du anpassa vilka behörigheter du vill ge pÄ en webbplats-för-webbplats-basis. I Chrome kan du bara antingen tillÄta eller blockera för alla webbplatser eller inga.

Liksom alla andra webblÀsare har bÄde Edge och Chrome privata surfflikar. I Edge-webblÀsaren ser du den listas som InPrivate, medan Chrome hÀnvisar till den som en inkognitoflik. Dessa webblÀsare windows spara inte nÄgon aktivitet nÀr den anvÀnds för att surfa pÄ Internet.

Sammantaget verkar Edge ha fördelen framför Chrome genom att det tar fĂ€rre resurser att köra. Även om du tidigare har svurit Microsoft-webblĂ€sare kan det vara vĂ€rt att titta.

Är den hĂ€r artikeln anvĂ€ndbar?

0 Shares