Se Borg stÀmma journalister för miljoner skadestÄnd frÄn intrÄng i upphovsrÀtten

Bible Tower and Path Society, styrelsen och utgivaren av Jehovas vittnesreligienska samfund, anmÀlde en större stÀmning mot brott mot upphovsrÀtt mot tvÄ journalister. MÀn som pÄstÄs ha lagt ut 74 lÀckta videor av avtalet pÄ deras webbplats, har skador pÄ miljontals dollar i laglig kompensation.

Jehovas vittnes religiösa grupp kan ha varit kÀnd för att knacka pÄ dörrarna för att rekrytera nya anhÀngare av tron. NÀr det gÀller deras videor och kampanjdokument tar organisationen en helt annan instÀllning.

Som nyligen rapporterades, lÀgger folk in sina videor pÄ YouTubeTill exempel kan de befinna sig i fel Ànde av en upphovsrÀttsÀring. PÄ torsdag var det vad som hÀnde med journalisterna Ryan McKnight och Ethan Gregory Dodge, som medstiftade Sanning och öppenhet (TTF), en webbplats vars uppgift Àr att tillhandahÄlla "religiös ansvarighet genom pÄverkan av pressen".

Enligt en stÀmning som inlÀmnades i New York County Court av Watch Tower Bible and Tract Society, tillsynsmyndigheten och utgivaren av Jehovas vittne-religiösa grupp, begick paret en stor brott mot upphovsrÀtten för att olagligt distribuera "film" i Watch Watch.

Enligt klagomÄlet upptÀckte Vakttornen i mitten av 2018 att de tilltalade hade publicerat 487 "upphovsrÀttsskyddade litterÀra verk" pÄ FaithLeaks.org, en webbplats som tillhandahÄlls i Wikileaks-format. I slutet av december 2018 krÀvde Vakttornet att arbeten skulle tas bort och hÀvdade brott mot upphovsrÀtten. De svarande vÀgrade enligt uppgift att ta bort innehÄllet under pÄskott av rÀttvis anvÀndning enligt upphovsrÀtten.

Sedan, i maj 2019, fick Watch Watch veta att "74 Motion Pictures" upphovsrÀttsskyddat hade laddats upp till RuTube.ru, baserat i Ryssland. YouTube Àr som en plattform. Watch Tower skickade meddelanden om borttagning till RuTube som tog bort filmerna. Strax efter har McKnight och Dodge pÄstÄtt laddat om videor till FaithLeaks dÀr de förblir tillgÀngliga idag.

Watch Watch hÀnvisar till artikeln i maj 2019 Publicerad PÄ TruthandTransparency.org, dÀr "de tilltalade skryttade inte bara med sina tidigare krÀnkningar och deras vÀgran att följa Watch Tower: s anstrÀngningar för att verkstÀlla deras upphovsrÀtt, utan ocksÄ om dessa nya krÀnkningar, utan att lÀmna nÄgra tvivel om de tilltalades vilja."

Den ifrÄgavarande artikeln indikerar att de tilltalade faktiskt laddade ned videorna, uppenbarligen poster av de konventioner som allmÀnheten blev inbjuden för att fÄ kommentarer och kritik frÄn bildskÀrmarna. Artikeln indikerar ocksÄ att Vakttornen kontaktades för att kommentera hÀndelsen men misslyckades med att svara. Och om det var efter flera mÄnader, gjorde jag det nu.

I ett klagomÄl som beskriver varje video och de pÄstÄdda övertrÀdelserna en efter en, finns det upprepade anklagelser om att de tilltalade "kopierade, reproducerade, visade offentligt, utförde och olagligt distribuerade" videoklippets videoklipp i sin helhet, oförÀndrat. Tiotals sidor med bevis senare kom den religiösa gruppen till slut.

De anklagade MacKnight och Dodge deltog personligen i, övervakade och ledde ovan nÀmnda felaktigheter. I sjÀlva verket tÀnkte de personligen alla viktiga aspekter av aktiviteter som Àr oförenliga med TTF, tog ut det och gick med pÄ det. Drivkraften bakom dessa felaktiga handlingar.

"Ovan nÀmnda tilltalades handlingar begicks utan tillstÄnd, licens eller godkÀnnande av Vakttornet. Baserat pÄ information och övertygelser var de tilltalades handlingarna som beskrivs ovan begÄtt med kunskap eller hÀnsynslös ÄsidosÀttande av de exklusiva rÀttigheterna till Watch Tower i Watch Tower-videor.

"Sökanden söker följaktligen rÀttslig och juridisk kompensation för avsiktlig intrÄng i upphovsrÀtten."

Med tanke pÄ att skador orsakade av avsiktlig intrÄng i upphovsrÀtten kan uppgÄ till 150 000 dollar för varje krÀnkande arbete, stÄr McKnight och Dodge inför ett potentiellt massivt kompensationsansprÄk pÄ miljoner dollar. Dessutom krÀver Watch Tower borttagning av videor och ett domstolsbeslut som förhindrar intrÄng i upphovsrÀtten

TorrentFreak kontaktade bÄde McKnight och Dodge för att kommentera honom, men vid denna tidpunkt vÀgrade reportrarna.

KlagomÄlet som lÀmnades in i New York County Court kan hittas hÀr (pdf)

BildrÀttigheter: Pixabay