Singapore har precis gjort sin COVID-19-exponeringsspÄrning-app fritt tillgÀnglig för utvecklare över hela vÀrlden

Singapore har precis gjort sin COVID-19-exponeringsspÄrning-app fritt tillgÀnglig för utvecklare över hela vÀrlden 1

Medicinska experter har generellt kommit överens om att ett av de bÀsta sÀtten att hantera den nuvarande nya coronaviruspandemin Àr att upptÀcka de som har blivit utsatta sÄ tidigt som möjligt sÄ att de kan informeras och isoleras ordentligt. I sjÀlva verket Àr det praxis som utbredd testning och spÄrning som har lett till att lÀnder som Sydkorea, Taiwan och Singapore har fÄtt ett mycket bÀttre grepp om pandemin.

Nu erbjuder Singapore-regeringen upp den teknik som anvÀnds för att skapa en nyckelapp bakom sin pandemihanteringsstrategi för att hjÀlpa resten av vÀrlden.

Appen, som kallas TraceTogether, anvĂ€nder Bluetooth-signaler mellan deltagande mobila enheter – det vill sĂ€ga de som har appen installerad – för att identifiera de som de har varit i nĂ€ra kontakt med.

Som rapporterats av iPhone i Kanada tillkÀnnagav ny ansvarig minister för Singapores Smart Nation Initiative i ett Facebook meddela att den regeringsutvecklade appen kommer att vara öppen, vilket gör att alla utvecklare eller myndigheter i vÀrlden kan anvÀnda tekniken för att fÄ ett försprÄng pÄ att bygga liknande appar för sina egna lÀnder.

Hur det fungerar

Den viktigaste strategin bakom appen Àr att lÄta anvÀndare och medicinska yrkesverksamma hÄlla reda pÄ vem en person har kommit i kontakt med sÄ att nÀr en patient diagnostiseras med COVID-19, kan de snabbt identifiera nÄgon annan som kanske kommer att ha viruset.

Men det som Àr sÀrskilt smart Àr det TraceTogether gör detta genom att anvÀnda sÄ lite personlig information som möjligt och slumpmÀssiga ID: er. NÀr Singaporeaner laddar ner appen och loggar in, behöver de bara ange sitt mobilnummer och samtycka till att den "lagras i ett sÀkert register." Appen bifogar sedan ett slumpmÀssigt ID till varje anvÀndares telefonnummer och anvÀnder Bluetooth för att upptÀcka andra anvÀndare som kommer inom nÄgra meter frÄn varandra och registrerar slumpmÀssiga ID internt för att skydda mÀnniskors integritet.

Det betyder att singaporeer inte behöver lita pÄ sina minnen för att komma ihÄg om de har haft kontakt med nÄgon som senare testar positivt för viruset.

Dessa slumpmÀssiga ID: er samlas in och lagras lokalt pÄ varje anvÀndares iPhone och skickas inte till nÄgra molnservrar utan anvÀndarens samtycke. Men nÀr en anvÀndare av appen testar positivt för COVID-19 har landets hÀlsoministerium dem att skicka loggarna frÄn appen till regeringen, som kan leta upp dessa slumpmÀssiga ID och fÄ telefonnummer till alla som de har komma i kontakt med. Andra kan sedan meddelas att de har kommit i kontakt med nÄgon som har testat positivt för COVID-19, vilket uppmanar dem att antingen sjÀlvisolera eller testas om möjligt.

I en allmÀnhet Facebook post, Jason Bay, den singapanska regeringens ledande utvecklare för appen, delade nÄgra ytterligare detaljer om hur appen fungerar, och noterar att en av de viktigaste fördelarna Àr att eftersom mÄnga inte ens vet att de har blivit utsatta för det nya coronavirus under eventuella dagar eller till och med veckor hjÀlper det att identifiera de som kan vara bÀrare av viruset lÄngt innan symtomen utvecklas, och uppmuntrar dem att sjÀlvkvarantan för att undvika att smitta andra.

Genom att varna dig förr kan du undvika att oavsiktligt överföra viruset till de omkring dig, inklusive dina nÀra och kÀra och familj.

Jason Bay, regerings teknikbyrÄ i Singapore

En talesman för Smart Nation och Digital Government Office i Singapore sa att andra lÀnder redan har uttryckt intresse för att anta Singapores teknik, och att "VÄr teknikgrupp arbetar dygnet runt för att förbereda kodbasen för öppen kÀllkod."

Som sagt, Bay Àr noga med att göra det klart att TraceTogether inte Àr en "silverkula" utan bara ett ytterligare verktyg för att hjÀlpa medicinsk personal och myndigheter att kontrollera spridningen av det nya coronavirus. Vidare kommer det fortfarande att vara upp till andra regeringar att anta den öppna kÀllkoden som delas av Singapore, för att inte tala om att övertyga mÀnniskor att faktiskt installera och anvÀnda appen mitt i pÄgÄende oro för integritet och företagens och regeringens övervakning.