Upptäck hur Google har förändrat världen under de senaste 22 åren

‚ÄúHej Google! Vad skulle livet vara utan dig? ‚ÄĚ

Vilka underbara tv√• decennier vi har tillbringat med Google. √Ąr det inte? Tja, jag √§r s√§ker p√• att de yngre generationerna fr√•n alla v√§rldens h√∂rn √•tminstone inte skulle f√∂rneka detta faktum, med tanke p√• v√•rt beroende fr√•n minut till minut f√∂r att utf√∂ra de enklaste uppgifterna.

Det som startades som en ny sökmotor har nu förvandlats till ett mammutmärke med flera produkter och tjänster tillsammans med en uppskattad användarbas högre än 1 miljarder bestående av vanliga, professionella och affärsföretag. Googles huvudkontor ligger i Mountain View, Kalifornien, USA och kallas Googleplex.

En kort historia av Google:

Det första Google-teamet 1999

Upptäck hur Google har förändrat världen under de senaste 22 åren 1 Bildkälla: Vintag

Grundades av Larry Page och Sergey Brin den 4 september 1998, baserat i ett litet garage i Kalifornien, startades Google då som ett forskningsprojekt för Larry Page.

Visionen var att skapa ett system som kan genomsöka internet för att avgöra hur olika sidor på webben kunde kopplas och rankas i en typ av sökmotorer. Således kom PageRank-algoritmen (uppkallad efter Larry), som lanserades på Stanford Universitys privata nätverk på experimentell basis i augusti 1996.

Informationsregistreringsaktiviteter för den mänskliga civilisationen går tillbaka till 3500 f.Kr. Således revolutionerade Google denna konvention genom att införa en ny plattform för lagring och åtkomst till data.

Citerar raderna från James W. Cortadas bok, alla fakta: En historia om information i USA sedan 1870, "När Google kommer med är den stora nyheten här att den erbjuder en annan plattform och ett format för att få den information som människor har letat upp i 200 år."

2015 förklarade Google sina organisatoriska omstruktureringsplaner för att integrera sina olika sidor under ett enda moderföretag som heter Alphabet Inc. Efter detta, Sundar Pichai utsågs till VD för Google och även Alfabetet.

Upptäck hur Google har förändrat världen under de senaste 22 åren 2

Utveckling av Googles produkter och tjänster

Nuvarande logotyp för Google

Upptäck hur Google har förändrat världen under de senaste 22 åren 3

Världen har förändrats mycket idag, när det gäller information, teknik och internetbaserade tjänster och en stor kredit skulle gå till Google för att främja så många möjligheter på denna front. Vi kommer att titta på några av Googles största framsteg i samband med dess produkter och tjänster.

Googles sökmotor

Upptäck hur Google har förändrat världen under de senaste 22 åren 4

Detta är den mest framstående webbsökmotorn på webben, funktionell på olika enhetsplattformar och är tillgänglig på 149 språk. Detta internet sökmotorn använder Google-algoritmer för att analysera data och organiserar resultaten baserat på det prioriterade rangordningssystemet som kallas PageRank.

Google Search lanserades 1997 för att underlätta textsökningar för användare från offentligt tillgängliga dokument som tillhandahålls av webbservrar.

Google höjer de flesta av sina intäkter från Google Ads.

Google Analytics å andra sidan tillåter webbplatsägare att spåra sin webbplats prestanda.

I juni 2011 uppgraderade Google sin sökmotor genom att introducera Google Voice Search.

Google Chrome Browser

Upptäck hur Google har förändrat världen under de senaste 22 åren 5 Bildkälla: Android Guys

Inledningsvis lanserades f√∂r Microsoft Windows 2008 b√∂rjade denna Internet-webbl√§sare med flera plattformar senare att st√∂dja Linux, macOS, iOS och √§ven Android. Den h√§r webbl√§saren fungerar p√• ett stort utbud av operativsystem och √§r licensierat som ‚ÄĚproprietary freeware.‚ÄĚ

Visste du? Enligt StatCounter, som rapporterades i juli 2019, äger Chrome 71% av den globala andelen av webbläsarmarknaden. Chrome-webbläsarens popularitet banade väg för produktion av andra Chrome-produkter som Chromecast, Chromebook, etc.

Gmail

Upptäck hur Google har förändrat världen under de senaste 22 åren 6 Bildkälla: The Verge

Kan vi tänka på globala interaktioner via e-posttjänst utan Gmail? Oavsett om du vill skapa ett konto på någon webbplats eller boka dina biljetter, överallt är den gratis e-posttjänsten lösningen.

Började 2004, Gmail har för närvarande cirka 1.5 miljarder användare. Detta är den mest framstående plattformen för e-postmarknadsföring och erbjuder för närvarande 15 GB lagringsutrymme med ett utmärkt användargränssnitt. Gmail-appen fungerar också i webbläsare smartphones.

G-suite, ett affärsinriktat erbjudande av denna gratis webmail-tjänst underlättar skapandet av e-post-id med anpassade domäner och erbjuder obegränsad lagring.

Google Cloud Platform

Upptäck hur Google har förändrat världen under de senaste 22 åren 7 Bildkälla: cloud.google.com

GCP-tjänster är Googles molntjänsttjänst som körs på en infrastruktur som stöder Googles slutanvändarprodukter, till exempel Google-sökning, YouTube, etc.

Bortsett från Google Cloud Platform Management Services erbjuder det också följande tjänster:

 • Datortj√§nster
 • Lagring och databaser
 • Big Data Analytics-verktyg
 • Maskininl√§rning
 • n√§tverk
 • Identitet och s√§kerhet

Google Cloud Platform Free Tier erbjuder gratis resurser för att veta mer om Google Cloud-tjänster på egen hand. GCP Free Tier har följande struktur:

 • 12-m√•naders gratis testversion med 300 $ kredit f√∂r √•tkomst till alla Google Cloud-tj√§nster.
 • Helt gratis struktur med begr√§nsad √•tkomst.

Google Drive erbjuder molnlagringsanläggningar för olika typer av filformat inklusive Google Photos. Google Drive är det paraply som Google Docs, Google Sheets och Google Slides ingår i.

YouTube

Upptäck hur Google har förändrat världen under de senaste 22 åren 8 Bildkälla: Google Play

Vilket namn korsar dig när du vill fånga de senaste filmtrailerna, life hacks, roliga videor och till och med skönhetsstudier? YouTube, rätt? De strömningstjänst för video och musik lanserades 2005 och förvärvades som ett Google-dotterbolag 2006. Det har en enorm månatlig trafik med YouTube videovisningar upp till sex miljarder timmar.

Den här kostnadsfria webbhotellplattformen lägger ett nytt sätt att snabbt stjärna, framför många. Flera artister och musiker steg till framträdande på grund av YouTube, som den amerikanska sångaren Charlie Puth.

Att vara YouTuber blev det coolaste professionella valet för vissa ungdomar, av vilka några inte bara tjänade en enorm summa pengar av YouTubing utan till och med fick ett namn i Hollywood.

Och förresten, gjorde du det vet vem som är den högst betalda YouTuber 2019? En barnkonstnär YouTube kanal, "Ryan's World" tjänade 26 miljoner dollar föregående år enligt Forbes Magazine.

Google kartor

Upptäck hur Google har förändrat världen under de senaste 22 åren 9 Bildkälla: Xda-utvecklare

En sökare och livräddare, detta web mapping service lanserades av Google 2005. Den Google Map-app sitter precis där i din smartphone som helt har förbättrat världen reser idag.

Håller du inte med? Borta är de dagar då du var tvungen att kämpa för vägbeskrivningar och att resa utomlands verkade skrämmande för vissa. Naturligtvis är det också ett utmärkt verktyg för säkerhet eftersom ingen kan avledas på okända rutter längre tack vare vår navigationsvän РGoogle Maps.

Nya affärsföretag som Ubers hyttjänster såg dagens ljus på grund av Google Maps.

Vad annars? Google Maps-plattformen gör mer än du kanske känner. Det ger dig trafikuppdateringar, föreslår de bästa avledningarna, översätter åt dig på främmande språk och hänger på; eftersom vi snart kan ha "Street Light-tillgänglighet" funktion i Google Maps för dem som måste gå ut i det formidabla mörkret.

Senast uppnådda milstolpar

 • Google Pixel-telefoner √§r k√§nda f√∂r sina smartare kameror.
 • Waymo One av Waymo LLC, ett dotterbolag i Alfabetet – lanserade den kommersiella sj√§lvk√∂rande biltj√§nsten i december 5, 2018. Det √§r efterf√∂ljaren av Googles sj√§lvk√∂rande bilprojekt.
 • Googles AI erbj√∂d tidigt en banbrytande l√∂sning br√∂stcancer uppt√§ckt nyligen.
 • Google f√∂rv√§rvade nyligen AppSheet att tillhandah√•lla en kodfri plattform f√∂r utvecklare att designa mobila applikationer.
 • Google publicerade ocks√• ett papper i Nature f√∂rra √•ret, h√§vdar att ha vunnit Quantum Supremacy med Googles nya kvantprocessor som heter Sycamore.

Slutsats

De innovativa projekten under Googles vingar inkluderar användningen av Google AI för att göra livet mer genialt. Med nästan 75% av webbsökningstrafiken och 90% av mobilsökningstrafiken under sin kitty, som är sky-rocking med varje år som går, kan Googles övertygande närvaro kännas onekligen i allt som kommer levande Рfrån sensorer till självkörande bilar, från AI-driven robotar till verklighetshackande drönare.

0 Shares