Vad Àr NoSQL? Följande förstÄelse av NoSQL och dess fördelar

I den hÀr diskussionen kommer vi att dela lite kunskap om NoSQL-databasens förstÄelse och koncept. Först utforskar vi namnet först vad som Àr NoSQL, bokstavligen Àr 'icke SQL' eller 'icke-Reational SQL'. Men ibland Àven kallad 'inte bara SQL' som kan bÀttre betecknas Àn SQL. Eftersom NoSQL pÄstÄs ha förmÄgan att överskrida konventionella tabellbaserade RDBMS-databaser (tabell).

För dig som har studerat eller arbetat inom omrÄdet databasprogrammering naturligtvis Àr du bekant med RDBMS-baserade databaskoncept som MS Access, MS SQL Server, MySQL, MariaDB, PostgreSQL och SQLite. RDBMS-konceptet Àr en tabellbaserad databas, som var och en bestÄr av sammankopplade tabeller (tabellförhÄllande), sÀrskilt i kolumnerna PrimÀr nyckel (PK) och utlÀndsk nyckel (FK).

NoSQL skiljer sig frÄn SQL, det behöver inte ett schema och har inte tabellrelationer, sÄ det Àr mer flexibelt. NoSQL-databasen fortsÀtter att öka i sitt antal anvÀndningar, sÀrskilt vid implementering stor data och tillÀmpning webb i realtid, Hans popularitet fortsatte att öka i början av detta Ärhundradet Ärhundradet, utlöst av behoven hos webbaserade företag 2,0 och tillÀmpning hanteras,

Vad Àr NoSQL?

SQL Àr en förkortning av Structured Query Language, som Àr ett databaskoncept som bestÄr av scheman, tabeller, kolumner och rader. Syntax för frÄga eller datasamtal i SQL-databaser med media-tabellrelationer. Flera datagrupper frÄn olika tabeller kan samlas samtidigt.

Om anvÀndaren bara vill visa önskad data kan det göras med en specifik frÄgesprÄkdesign. Tabellerna i en SQL-databas Àr en uppsÀttning fasta och fasta tabeller. DÀrför kan till och med en liten strukturÀndring i en tabell resultera i programmerade frÄgefel i avsnittet Visa eller Trigger. BegrÀnsningarna i SQL-databasen ligger i komplexitet upprÀtthÄlla (systemunderhÄll) och utveckling av skalans data. Att förstÄ i förvÀg konceptet med SQL kan hjÀlpa dig att förstÄ vad NoSQL Àr.

Att förstÄ NoSQL (Non SQL) Àr ett koncept och flexibel databasmodell. I allmÀnhet eller specifikt följer NoSQL inte reglerna för relationsdatabaser (RDBMS). NoSQL anvÀnder inte heller SQL-frÄgesprÄket. NoSQL Àr en annan databasmodell jÀmfört med SQL.

Begreppet NoSQL publicerades första gÄngen av Carlo Strozzi 1998 för att namnge databasen han utvecklade vid den tiden, 'Strozzi NoSQL open source-relationsdatabas'. Strozzi sa att funktionerna hos NoSQL vid den tiden var "vÀldigt annorlunda" frÄn relationsdatabasen som helhet, det Àr anledningen till att han kallade den "NoREL" som hÀnvisar till termen "No Relational".

Vad Àr NoSQL? Att förstÄ NoSQL Àr I slutet av 2000 pÄbörjades utvecklingen av NoSQL igen med syftet att övervinna begrÀnsningarna av SQL, sÀrskilt nÀr det gÀller skalbarhet och potentialen för datainsamling med flera strukturer.

I början av 2009 introducerade Johan Oskarsson, en av utvecklarna av Last.fm termen NoSQL nÀr han organiserade ett evenemang för att diskutera "open source distribuerade, icke relationella databaser"(Distribueras som en öppen kÀllkod, icke-relationsdatabas).

NoSQL-databasen utvecklades som ett hopp om att lösa klassiska problem i SQL-databaser. NoSQL-databaser skiljer sig frÄn SQL-databaser dÀr endast en typ av datalagringsmetod anvÀnds. Strukturen för NoSQL-databasen Àr mer dynamisk och flexibel med fyra (4) typen av datalagringsmodell Àr som följer tillsammans med exempel och korta definitioner.

    KV-butik (KV): ArangoDB, Apache Ignite, Oracle NoSQL-databas, Couchbase, Dynamo, Redis, Ripple. KV-lagring anvĂ€nder en associerande matris, Ă€ven kĂ€nd som en karta eller ordbok som grund för sin datamodell. I denna modell presenteras data som en samling av parade CV: er. Dokumentbaserade: Apache CouchDB, ArangoDB, BaseX, Clusterpoint, Couchbase, Cosmos DB, IBM Domino, MarkLogic, MongoDB, OrientDB, Qizx, RethinkDB. Dokumentbaserade datalagringskoncept Ă€r en idĂ© om begreppet "dokument". DĂ€r varje databasimplementering av dokumentbaserat antas vanligtvis att dokumenten Ă€r inkapslade (inkapslade) och kodade i ett standardkodningsformat. Kolumnbaserad: Accumulo, Cassandra, Scylla, HBase. Det kan ocksĂ„ kallas en bred kolumnsmodell, vilket möjliggör mycket snabb datatillgĂ„ng genom att anvĂ€nda radnyckel, kolumnnamn och celltidsstĂ€mpel. Flexibiliteten i schemat för denna typ av databas gör att poster i kolumnerna (kolumner) inte behöver vara konsekventa. AnvĂ€ndare kan lĂ€gga till kolumner i en specifik rad utan att behöva lĂ€gga till dem i varje post. Graph-baserade: AllegroGraph, ArangoDB, InfiniteGraph, Apache Giraph, MarkLogic, Neo4J, OrientDB, Virtuoso. I teorin bestĂ„r grafbaserade strukturer av hörn och kanter (data och anslutningar) som kan kallas dataförhĂ„llanden. Grafer beter sig pĂ„ samma sĂ€tt som mĂ€nniskor tror, ​​data Ă€r arrangerade i specifika förhĂ„llanden mellan dataenheter som har sina egna egenskaper. Denna typ av databas Ă€r anvĂ€ndbar för att visualisera, analysera och hjĂ€lpa dig att hitta kopplingar mellan olika data.

Att förstÄ NoSQL Àr

Mer detaljerat kan det klassificeras i tio (10) typer av datalagringsmodeller, nÀmligen som följer tillsammans med exempel (baserat pÄ Stephen Yens observationer).

    Key-Value Cache: Apache Ignite, Koherence, eXtreme Scale, Hazelcast, Infinispan, Memcached, Velocity. Key-Value Store: ArangoDB, Aerospike. Key-Value Store (Eventuellt konsekvent): Oracle NoSQL-databas, Dynamo, Riak, Voldemort. Key-Value Store (bestÀlld): FoundationDB, InfinityDB, LMDB, MemcacheDB. Data-Structures Server: Redis. Tuple Store: Apache River, GigaSpaces. Objektdatabas: Objektivitet / DB, Perst, ZopeDB. Dokumentlager: ArangoDB, BaseX, Clusterpoint, Couchbase, CouchDB, DocumentDB, IBM Domino, MarkLogic, MongoDB, Qizx, RethinkDB, Elasticsearch. Bred kolumnlager: Amazon DynamoDB, Bigtable, Cassandra, Scylla, HBase, Hypertable. Naturlig databas med flera modeller: ArangoDB, Cosmos DB, OrientDB, MarkLogic.

Vad Àr anvÀndningen av NoSQL? Vad Àr skillnaden med SQL?

SQL-vs-NoSQL

Funktionen för NoSQL-databasen Àr densamma som funktionen i den klassiska SQL-databasen, men med sina egna fördelar och nackdelar. Liksom RDBMS SQL i allmÀnhet Àr NoSQL anvÀndbart för att bearbeta data och lagra dem för ÄteranvÀndning eller Ätkomst av bÄde Server och Client. Data lagras konsekvent sÄ att bÄde servern och klienten ser samma data.

NoSQL följer BASE-regler, dvs. I princip tillgÀngligt, mjukt tillstÄnd, och Eventuell konsistens, Uppgifterna i den kan Àndras Àven om det inte finns nÄgon inmatning, det Àr som RDBMS med Trigger installerat automatiskt. DÀrför Àr NoSQL mer lÀmpad och lÀmplig för applikationer som krÀver förÀndringar snabbt (snabbt) eftersom det Àr mer dynamiskt och flexibelt.

Fördelarna med NoSQL-databasen jÀmfört med SQL-databasen

I vissa fall anses NoSQL fungera bÀttre Àn relationellt baserad SQL, inklusive följande.

    NÀr du behöver lagra stora mÀngder data med ett inkonsekvent schema Datascheman i NoSQL Àr det inte fast som med SQL, kan Àndringar i struktur och scheman som kan Àndras nÀr som helst enkelt hanteras utan att behöva Àndra konsistensen för data i sjÀlva databasen. NÀr du behöver dator och datalagring molnbaseradeDe flesta av NoSQL-databaser Àr skapade och utformade för att fungera i datacenter annorlunda och körs som ett distribuerat system. I det hÀr fallet kommer du som NoSQL-anvÀndare att dra fördel, eftersom du kan dra fördel av Ätkomst till olika molnbaserade datorinfrastrukturer. NÀr du blir web-utvecklare eller app-utvecklare och du behöver det en uppdatering snabbt (snabbtMed NoSQL behöver du inte förbereda data som om du anvÀnder RDBMS (SQL), du kan till och med migrera strukturerade data frÄn en version av applikationen till nÀsta uppdaterade version, nÀr programmets design uppdateras. Den dynamiska naturen hos NoSQL kan utvecklas tillsammans med Àndrade applikationer.

Brist pÄ NoSQL-databas jÀmfört med SQL-databas

I RDBMS-databaskonceptet finns regler SYRA, dvs. fyra (4) regler för datatransaktioner. ACID Àr en förkortning av Atom, konsekvent, isolerad, och HÄllbar,

    Atomic vilket betyder att varje post eller rad Àr unik data, inte kan ersÀttas med andra data. konsekvent, varje rad med data Àr konsekventa data, vilket betyder att data kommer att förbli konsekventa efter att de har utförts med en viss operation. Server och klient kommer att se samma data. isolerade vilket innebÀr att varje förÀndring i en post Àr en oberoende transaktion, vilket inte har nÄgot att göra med andra postertransaktioner. HÄllbar, vilket innebÀr att efter transaktionen Àr klar lagras effekterna av postÀndringarna pÄ ett fast och permanent sÀtt.

Detta Àr anledningen till att RDBMS kallas en fast databas. NoSQL uppfyller inte ACID-reglerna, det kan vara konsekvent men det kan inte vara Atomic, Isolated och Durable. NoSQL Àr inte lÀmplig för applikationer som krÀver fasta data, t.ex. anstÀlldas biodata, folkrÀkningar, medicinska poster, fingeravtrycksposter och mÄnga andra exempel. Förhoppningsvis Àr den hÀr artikeln om att förstÄ NoSQL anvÀndbar och lÀtt att förstÄ!

0 Shares