Vad kommer LiDAR-skannern pÄ den nya iPad Pro att göra?

Vad kommer LiDAR-skannern pÄ den nya iPad Pro att göra? 1

Av alla de nya funktionerna Apple meddelade igĂ„r för den nya iPad Pro, den nya LiDAR-skannern Ă€r förmodligen den mest intressanta – vi har hört talas om möjligheten att teknik som denna skulle komma till iPad sedan Ă„tminstone förra sommaren, och det har varit rykten om Ă€nnu lĂ€ngre tid om den kommer till iPhone i Ă„r.

Det finns emellertid fortfarande förstÄeligt lite förvirring om vad LiDAR-kameran kommer att göra pÄ iPad Pro, eller till och med hur tekniken fungerar, medan vi kan förestÀlla oss en hel massa olika applikationer framöver, verkar det just nu Apple hÄller fokus ganska smalt.

Vad Àr LiDAR?

LiDAR stÄr för Ljusdetektering och intervall, och Àr faktiskt en teknik som har funnits sedan 1960-talet. Tidiga LiDAR-system anvÀnde högdrivna lasrar för att berÀkna avstÄnd genom att mÀta tiden det tar för en signal att ÄtervÀnda genom att studsa frÄn andra objekt, och medan mÄnga avancerade system som anvÀnds av lantmÀtare och topografer fortfarande gör, anvÀnder modernare konsumentimplementationer lÀgre driven infraröd laser- och blixtpulsteknologi och har utvecklats frÄn att helt enkelt mÀta punkt-till-punkt-avstÄnd till faktiskt generera 3D-modeller av föremÄlen runt dem genom anvÀndning av flera strÄlar.

En av de vanligaste konsumentapplikationerna för LiDAR som du antagligen har hört talas om redan Àr i sjÀlvkörande bilsystem, eller till och med styr- och sÀkerhetsfunktioner som redan finns i moderna bilar.

Tekniskt sett Ă€r en LiDAR-skanner inte samma sak som den typ av Time-of-flight (ToF) 3D-kamera som vi har hört rykten om – det Ă€r faktiskt mycket bĂ€ttre. ToF-kamerasensorerna som utvecklas av Sony Ă€r billigare men ger lĂ€gre noggrannhet Ă€n LiDAR eftersom de anvĂ€nder en bredare enstrĂ„le.

Det Àr inte för fotografering (Ànnu)

NÀr vi först hörde rapporter om att framtida iPhones skulle fÄ ToF- eller LiDAR-sensorer, var en av de mest uppenbara saker som tÀnkte pÄ att förbÀttra fotografiska effekter som Portrait Mode och Portrait Light.

Även om det Ă€r sant att LiDAR kan ge en enastĂ„ende nivĂ„ av noggrannhet för att stödja dessa funktioner, som för nĂ€rvarande förlitar sig pĂ„ en kombination av flera objektiv och maskininlĂ€rningsanalys för att skapa simulerade djupfĂ€lt- och ljuseffekter, Apple verkar inte ha nĂ„got intresse för att ens ta med grundlĂ€ggande portrĂ€ttlĂ€ge-fotografering till iPad – nĂ„got som det lĂ€tt kunde ha gjort Ă€ven med enlinsen 2018 iPad Pro, eftersom iPhone XR introducerade funktionen bara en mĂ„nad tidigare.

IPad Pro 2020 frÄn 2020 nÀmner inte portrÀttlÀgesfunktioner nÄgonstans, sÄ vi fÄr anta att Àven med det dubbla linssystemet och LiDAR-skannern kommer det inte att erbjuda den hÀr typen av fotografiska effekter. Faktum Àr att det enda som Apple sÀger att den nya LiDAR-skannern nÀr det gÀller fotografering Àr att den kommer att "öppna fler proffsflöden och stödja pro-foto- och videoappar", men det Àr inte helt klart vad det betyder med detta.

Nya förstÀrkta verklighetsupplevelser

Vad Apple fokuserar pÄ istÀllet med den nya LiDAR-skannern skapar "nya banbrytande AR-upplevelser", och det har redan visat detta genom att visa hur Apple Arcade hit, Het Lava kommer att inkludera ett nytt AR-lÀge som "förvandlar ditt vardagsrum till en lavafylld hinderbana."

I en online-briefing till journalister, delad av The Verge, Apple delade en demonstration av Het Lava i aktion och visar hur det kunde placera lavabaser och andra föremÄl runt ett vardagsrum med exakt noggrannhet.

Men det Ă€r uppenbarligen inte bara för spel – Ă€ven om det verkligen Ă€r ett coolt sĂ€tt att visa upp vad den nya LiDAR-skannern kan göra. Apple demonstrerade ocksĂ„ en CAD-app, Shapr3D, som kan göra exakta 3D-modeller av rum som sedan kan redigeras för att slĂ€ppa in objekt och göra andra renoveringar och tillĂ€gg, sĂ„ att du kan ta reda pĂ„ var du ska placera en garderob och se hur det skulle se ut.

Den ursprungliga ARKit introducerade ett antal appar för att lÀgga planlösningar och mÀtrum, men Äterigen kommer LiDARs noggrannhet att göra dessa frÄn roliga tidsfordriv till faktiska professionella verktyg.

Apple visade ocksÄ hur LiDAR-sensorn kan anvÀndas inom medicinomrÄdet med Komplett anatomi, som anvÀnder LiDAR-skannern för att noggrant mÀta rörelsens rÀckvidd i realtid, vilket kan vara en enorm fördel för bÄde lÀkare och sjukgymnaster.

Alla dessa demonstrationer var frÄn verkliga utvecklare av appar som redan finns i App Store, Àven om uppdateringar med de LiDAR-aktiverade AR-funktionerna inte förvÀntas komma förrÀn "senare i Är."

De IKEA Place app, som var en av de tidiga affischbarnen till AppleARKit, kommer ocksÄ att uppgraderas för att utnyttja den nya LiDAR-skannern för att inte bara placera enskilda möbler i ett rum mer exakt, utan faktiskt lÄta anvÀndare börja inreda hela rum pÄ ett intelligent sÀtt via ett nytt StudiolÀge som automatiskt slÀpper hela virtuella rumsuppsÀttningar i olika delar av sitt hem.

Apple anvĂ€nder ocksĂ„ LiDAR-skannern för att förbĂ€ttra MĂ€ta app som har inkluderats pĂ„ iPhone och iPad sedan iOS 12. Även om appen Ă€r förvĂ„nansvĂ€rt bra som att mĂ€ta objekt och avstĂ„nd med tanke pĂ„ att den bara anvĂ€nder kamerasystemet, bör införandet av en LiDAR-skanner i ekvationen resultera i mĂ€tningar som bĂ„da Ă€r snabbare och mer exakt. Till exempel, medan MĂ€ta appen var tidigare bra med raka linjer och regelbundet formade objekt som lĂ„dor, Apple konstaterar att det nu blir mycket lĂ€ttare att mĂ€ta en persons höjd och fĂ„ mer granulĂ€ra mĂ€tningar tack vare den nya linjalen Visa det Apple lĂ€gger till.