Varför Tik Tok Àr under eld för olaglig data & Stranger Danger

Tik Tok Àr en social media-app populÀr bland ungdomar. TillvÀxten över hela vÀrlden har varit intet mindre Àn meteorisk. Efter lanseringen 2016 av företagare i Kina blev Tik Tok-appen snabbt en av de mest nedladdade apparna frÄn iOS-butiken. Faktum Àr att appen nu har laddats ner mer Àn en miljard gÄnger och Àr tillgÀnglig pÄ mer Àn 75 sprÄk.

Naturligtvis ger Tik Tok populĂ€ra appar för sociala medier Instagram och Snapchat en körning för sina pengar. Liksom dessa sociala mediesajter riktar sig Tik Tok-appen till unga. Faktum Ă€r att mer Ă€n 40% av anvĂ€ndarna Ă€r under 24 Ă„r. TyvĂ€rr, med framgĂ„ng kommer granskning, och Tik Tok Ă€r nu under ökad granskning – inte bara i USA utan över hela vĂ€rlden.

Tik Tok-app: ett vÀxande fenomen

Varför Tik Tok Àr under eld för olaglig data & Stranger Danger | Tik Tok SkÀrmdump | Appamatix.com

iTunes

Trots sin ökande popularitet bland ungdomar har mÄnga medelÄlders och Àldre vuxna fortfarande aldrig hört talas om Tik Tok-appen. Appen Àr konfigurerad sÄ att anvÀndare kan lÀgga upp sjÀlvgjorda, korta videor frÄn tre till 15 sekunder. AnvÀndare kan ocksÄ ladda upp slingfilmer sÄ lÀnge som 60 sekunder och lÀgga till roliga effekter för att öka underhÄllningsvÀrdet. Typiska videoklipp visar deltagare som sjunger, dansar, lÀppsynkroniserar till populÀra lÄtar och utför olika stunts som visuellt engagerar yngre anvÀndare. Tik Toks snabba expansion drivs av dess sammanslagning med Musikaliskt, en app för sociala medier som uppmuntrar anvÀndare att blÀddra, dela och kommentera korta musikvideor.

Trots den snabba tillvĂ€xten har saker inte varit smidig segling för den populĂ€ra sociala medie-appen. Efter sammanslagningen med Musical.ly i oktober 2018 Ă€ndrades villkoren för service och integritetspolicy, och förĂ€ndringarna ledde till oro bland förĂ€ldrar och tillsynsmyndigheter. För en, den nya anvĂ€ndarvillkor innehĂ„lla inkonsekvenser i sprĂ„k och applikation. Till exempel uppger Tik Tok-appen att ingen under 13 Ă„r kan anvĂ€nda plattformen pĂ„ grund av sĂ€kerhetsproblem, som förföljelse. ÄndĂ„ visar de profilerna för personer under den Ă„ldern i annonser och pĂ„ sidor i appen. Det verkar som om profilerna för alla anvĂ€ndare, inklusive underĂ„ldersanvĂ€ndare, automatiskt överfördes till Tik Tok frĂ„n Musical.ly nĂ€r de tvĂ„ plattformarna slogs samman. Med sammanslagningen vĂ€xte antalet konton till mer Ă€n 150 miljoner anvĂ€ndare.

SĂ„, vad Ă€r nĂ„gra av anledningarna till att Tik Tok – en app som skapar uppstĂ„ndelse i online-communityn – granskas?

UnderlÄtenhet att skydda anvÀndare under Äldern

Varför Tik Tok Àr under eld för olaglig data & Stranger Danger | Tik Tok skÀrmdump | Appamatix.com

Google Play

Fram till nyligen fanns det ingen Ă„ldersverifieringssystem ansluten till Tik Tok-appen. Bristen pĂ„ ett system för verifiering av Ă„lder innebar att mĂ€nniskor i alla Ă„ldrar snabbt och enkelt kunde ladda ner appen. Det enda som förĂ€ldrar hade för att begrĂ€nsa tillgĂ„ngen var att anvĂ€nda förĂ€ldrakontrollinstĂ€llningar. Tik Tok tvingades emellertid nyligen göra Ă€ndringar efter att Ă€garna fick böter av U.S. Federal Trade Commission (FTC) för 5.7 miljoner dollar – den största FTC-böten i historien som har att göra med barns integritet online. Böterna infördes efter att företaget inte lyckades begrĂ€nsa tillgĂ„ngen till appen av barn under 13 Ă„r och gjorde lite anstrĂ€ngningar för att skydda anvĂ€ndarnas personliga information.

Innan bötesbeloppet ignorerade företaget förÀldraförfrÄgningar om att ta bort profiler av mindreÄriga anvÀndare och gjorde lite för att se till att barn under 13 Är nekades Ätkomst till appen. Tik Tok svarade pÄ böterna genom att lÀgga till nya begrÀnsningar för amerikanska anvÀndare och implementerade ett Äldersverifieringssystem. Dessa förÀndringar gÀller dock bara för medborgare i USA. Trots att de offentligt uttryckte oro över barnsÀkerhet har anstrÀngningarna att genomföra förÀndringar varit lÄngsamma och vissa ifrÄgasÀtter om förÀndringarna genomförs enhetligt av företaget.

IntegritetsfrÄgor

Varför Tik Tok Àr under eld för olaglig data & Stranger Danger | Tik Tok Integritet och sÀkerhet | Appamatix.com

YouTube

Som med de flesta sociala mediesidor och appar, har anvĂ€ndarna oro för sekretess – och med goda skĂ€l. Innan Tik Tok fick böter av den amerikanska federala handelskommissionen gjorde lite för att skydda anvĂ€ndarnas integritetsinformation, inklusive information om minderĂ„riga. I sjĂ€lva verket samlade de rutinmĂ€ssigt personlig information om barn under 13 Ă„r, inklusive geografiska data och e-postadresser. Tik Tok-appen var med pĂ„ Today Show den hĂ€r veckan – kolla vad Reporter Savannah Sellers har att sĂ€ga om sekretessproblemen.

Tvivelaktigt innehÄll

En annan oro Àr innehÄllet som unga anvÀndare utsÀtts för. Det Àr inte allt som sjunger, dansar och dumt. Faktum Àr att appen förbjöds i Indonesien förra Äret efter att ha visat pornografiskt innehÄll och innehÄll som anses blasfemiskt eller kontroversiellt. Förbudet var kortvarigt efter att företaget gick med pÄ att övervaka innehÄllet nÀrmare i det landet. Men det finns lite bevis för att Tik Tok har rensat sin handling.

Mobbning

Varför Tik Tok Àr under eld för olaglig data & Stranger Danger | Tik Tok-appanvÀndare | Appamatix.com

Japan Times

Tik Tok har ocksÄ kritiserats för att blunda för mobbning. Appen ger anvÀndarna möjlighet att reagera sida vid sida pÄ videor som har publicerats av andra medlemmar. Trots en till synes genial idé, har den lett till rapporter om mobbning och till och med fysiska hot som svar pÄ publicerade videor. Till exempel har rapporter dokumenterats av tittare som svarar pÄ videor med sjÀlvgjorda videor som visar vÄld mot sig sjÀlva eller andra. Det finns faktiskt rapporter om tonÄringar som begick sjÀlvmord efter att ha upplevt hÄn och mobbning pÄ appen sociala medier. NÀr medlemmar försöker rapportera ett sÄ flagrande missbruk av appen, har de svÄrt att göra.

PÄ plussidan kan anvÀndare stÀnga av alternativet som lÄter andra anvÀndare lÀgga upp en sida vid sida-video till sin egen, men detta begrÀnsar social interaktion och engagemang. Du kan ocksÄ vÀlja att blockera personer, samt begrÀnsa vem som ser ditt innehÄll och vem som kan kommentera. Du kan till och med göra dina inlÀgg privata. Detta minskar dock upptÀckbarheten. Tik Tok-appen har ocksÄ nyligen lanserat en ny funktion som gör det möjligt för anvÀndare att filtrera bort vissa ord frÄn kommentarer sÄ att de inte syns.

PoÀngen

Trots sin lĂ€ttare och roliga yttre borde Tik Tok vara pĂ„ alla förĂ€ldrar. PĂ„ ytan gör appen nĂ„gra förĂ€ndringar för att minska mobbning och visning av stötande innehĂ„ll, men gĂ„r de tillrĂ€ckligt lĂ„ngt? Mer rörande Ă€r om de verkstĂ€ller reglerna. Med en sĂ„ snabb tillvĂ€xttakt Ă€r saker fortfarande i flöde och dammet har inte sĂ€nkt sig. Troligtvis kommer det att ske andra förĂ€ndringar och förhoppningsvis positiva. Fram till dess, hĂ„ll dig uppdaterad om vad dina barn har tillgĂ„ng till – och det inkluderar denna populĂ€ra app för sociala medier.

Om du Àr ute efter nya barnvÀnliga appar kan du kolla in dessa utbildningsappar som Àr sÀkra, roliga och engagerande.

0 Shares