Viral deepfake-app ZAO lĂ€gger ditt ansikte till kĂ€nda filmscener – om du inte Ă€r bekymrad över sekretess

Deepfakes – algoritmiskt syntetiserade ansiktsbytande eller efterliknande videor – diskuteras ofta som ett dystopiskt verktyg som gör att nĂ€stan vem som helst pĂ„ internet kan lĂ€gga ord i nĂ„gons mun eller sĂ€tta nĂ„gons ansikte i ganska ostörliga omstĂ€ndigheter. Lyckligtvis upptĂ€cks djupförfalskningar ganska lĂ€tt för tillfĂ€llet och dĂ€rmed inte för farliga i det stora tingen. IstĂ€llet, om de anvĂ€nds korrekt, kan deepfakes uppenbarligen vara ganska kul. Den nyligen slĂ€ppta kinesiska Android- och iOS-appen ZAO gör att nĂ€stan vem som helst kan sĂ€tta sig i berömda filmscener, vilket inte krĂ€ver mer Ă€n minst en bild. Precis som med FaceApp innan den uppstod problem med sekretess snabbt.

ZAO: s arbetsflöde Àr tillrÀckligt enkelt: Du tar en selfie, som anvÀnds för att ersÀtta en skÄdespelers ansikte i ett urval av kÀnda filmer och serier. Ditt ansikte replikerar till och med originalutövarnas uttryck, Àven om det ibland ser ut som en sorts skummel mask. Resultaten Àr fortfarande ganska imponerande för en fritt tillgÀnglig tjÀnst som berÀknar bilder inom nÄgra sekunder, som du kan se i den inbÀddade tweeten nedan.

Appen fick snabbt negativ press med fokus pĂ„ sekretessproblem i starkt övervakade Kina, av alla platser. Reportrar citerade anvĂ€ndaravtalet, vilket ger företaget bakom ZAO rĂ€tten att anvĂ€nda bilder som skapats pĂ„ appen gratis och för alla Ă€ndamĂ„l, utan möjlighet att dra sig tillbaka frĂ„n samtycket nĂ€r det godkĂ€nts. ZAO har sedan dess svarat och uppdaterat avtalet och skrivit att det Ă€ndrade kontroversiella passager och att det ocksĂ„ skulle ta bort allt anvĂ€ndar-borttagat innehĂ„ll frĂ„n sina servrar. FrĂ„gan kvarstĂ„r dock hur ansvarigt företaget kan hĂ„llas för eventuella krĂ€nkningar – företag som Ă€r baserade i Kina har historiskt sett behandlats ganska slaktigt övertrĂ€delser av nĂ„got slag. Andra bekymmer handlar om skadliga aktörer som skapar bilder för smetkampanjer eller för att lura ansiktsigenkĂ€nningssystem, vilket ZAO sĂ€kerstĂ€ller att det inte skulle vara möjligt med sin tjĂ€nst.

Om du vill prova appen sjĂ€lv hittar du den inte i Play Store eftersom den frĂ€mst marknadsförs mot Kina. Det Ă€r endast tillgĂ€ngligt för sidladdning genom Huawies AppGallery eller Oppo’s och Vivobutiker. Med tystnadsfrĂ„gorna i Ă„tanke kanske du vill hĂ„lla dig dĂ€rifrĂ„n.

Försök rulla

0 Shares