WeChat befann sig vara censurera specifika nyckelord om Coronavirus

WeChat har enligt uppgift varit hĂ„rt arbete med att censurera nyckelord om Coronavirus och krisen kring det. ÅtgĂ€rderna för den populĂ€ra kinesiska meddelandenappen upptĂ€cktes av forskargruppen Citizen Lab, som ocksĂ„ sĂ€ger att censuren hade hĂ€nt sedan början av Ă„ret.

Forskningsgruppen har pÄstÄtt faststÀllt WeChat: s ÄtgÀrder via en fast gruppchattkonversation. Som skickades till tre WeChat-konton baserade i Kanada och Kina. DÀrifrÄn skulle den se vilka ord som skulle tas bort eller censureras i mittenöverföringen.

Slutresultatet, som du kan se av bilden nedan, Àr att det kinesiska kontot helt enkelt inte fÄr den stora biten information om viruset, vilket Àr oroande i sig.

WeChat befann sig vara censurera specifika nyckelord om Coronavirus 1

I början av januari censurerade WeChat förmodligen 152 nyckelord relaterade till coronavirus. Vid den andra veckan i februari ökade emellertid meddelandeappens censurlista till 526 nyckelord.

PÄ en sidoanteckning Àr det inte bara WeChat som aktivt har censurerat sökord heller. YY, en kinesisk plattform för sociala medier som liknar Twitter, upptÀcktes ocksÄ ha svartlistade 45 specifika nyckelord om Coronavirus.

WeChat befann sig vara censurera specifika nyckelord om Coronavirus 2

Nyckelord som specifikt censurerades inkluderar faktainformation om coronavirus, alla hÀnvisningar till Kinas epidemipolitik och Li Wenliang. LÀkaren vÀnde visselpipa som först varnade vÀrlden om sjukdomen.

Wenliang dog bort 7 Februari efter att ha smittats och undergÄtt sjukdomen. I slutÀndan ledde hans död till en vÄg av ilska frÄn den kinesiska befolkningen som ansÄg att dess regering hanterade situationen dÄligt.

WeChat befann sig vara censurera specifika nyckelord om Coronavirus 3

Som pĂ„pekats av The Verge Ă€r det inte klart varför WeChat gör detta, men det finns en möjlighet att dess Ă„tgĂ€rder kan vara en direkt order frĂ„n den kinesiska regeringen sjĂ€lv. Med tanke pĂ„ de nĂ€ra banden de tvĂ„ kropparna har med varandra. Som det stĂ„r, anvĂ€nder den kinesiska regeringen aktivt WeChat och Twitter att jaga upp mĂ€nniskor som det anser ha delat ”negativ information” angĂ„ende Coronavirus-utbrottet.

WeChat befinner sig sedan fastnat mellan en sten och en hÄrd plats; appen har en aktiv anvÀndarbas varje mÄnad pÄ mer Àn en miljard anvÀndare och Àr en integrerad del av deras liv. AnvÀndaren kan bland annat anvÀnda appen för att göra betalningar eller köp. Men censurering av nyckelord om coronavirus kan i slutÀndan göra mer skada Àn nytta.

(KÀlla: Citizen Lab via GrÀnsen // Bild: The Star)