Yttrande: Android-appar Àr inte vÀgen framÄt för Chromebooks

Chrome OS var före sin tid nÀr det först introducerades 2011. Det betyder inte att Chrome OS var ett revolutionerande genombrott, liknande den ursprungliga iPhone, utan snarare att den byggdes för en framtid som inte fanns Ànnu. Webb-appar var vanligt 2011, men de kunde bara göra en liten brÄkdel av vad traditionella stationÀra program kunde. MÄnga tidiga Chromebook-datorer hade begrÀnsade mÀngder gratis 4G-data för att kompensera för dÄligt offline-stöd i webbappar.

Spola framÄt nÄgra Är, och Chromebooks började bli mer meningsfullt. Offentlig Wi-Fi blev mer lÀttillgÀnglig (Ätminstone i USA), en handfull webbappar kunde fungera offline och Kroms snabba utvecklingscykel drev gradvis webben framÄt som en plattform. Det rÀckte dock inte för Chromebooks att börja flyga frÄn butikshyllorna.

Chrome, trÀffa Android

Googles första lösning för att öka biblioteket med Chrome OS-programvaran var en teknik som kallas ARC, som tillÀt vissa Android-applikationer att köras i Chrome. En handfull av dessa experimentappar slÀpptes pÄ Chrome Web Store, men tekniken var lÄngt ifrÄn perfekt. ARC var baserat pÄ den Àldre Dalvik-runtime frÄn Android (inte ART, som introducerades i Lollipop), mÄnga API: er fungerade inte, OpenGL var inte tillgÀnglig, och sÄ vidare.

Under 2015 började Play Store rulla ut till Chromebooks.

År 2015 Ă„teruppbyggdes ARC till en fullstĂ€ndig Android-runtime för Chrome OS. Det var en modifierad version av Android som kördes pĂ„ Chromebooks, komplett med Play Store. Detta var Googles silverkula till programvaruproblemet som Chrome OS hade upplevt sedan starten. MĂ„nga av de saknade applikationer som upprepade gĂ„nger citerades som nackdelar för att Ă€ga en Chromebook – Word, Excel, PowerPoint, Skype, och andra – blev plötsligt tillgĂ€ngliga.

Under de tre Ären sedan dess har Google fortsatt att förbÀttra Android-appar pÄ Chrome OS. Prestandan Àr bÀttre, otaliga buggar har fixats och de allra flesta applikationer fungerar nu. Android-appar pÄ Chromebooks Àr fortfarande kvar lÄngt frÄn en bra upplevelse.

Rund pinne i ett fyrkantigt hÄl

Android-appar kommer alltid att ha mĂ€rkliga buggar och quirks i Chrome OS. Inte bara kör de i en separat miljö som introducerar begrĂ€nsningar, utan de flesta av dem Ă€r utformade för en helt annan formfaktor. Även om det Ă€r sant att Chrome OS-surfplattor finns, anvĂ€nder de allra flesta Chromebooks med ett tangentbord och mus / pekplatta. Vissa enheter, som Chromeboxes och Chromebook-budgetar, har inte ens pekskĂ€rmar.

AnvÀnda applikationer utformade för a 6-inch pekskÀrm pÄ en 13-tums bÀrbar dator Àr inte en bra upplevelse.

I de flesta fall försöker du anvÀnda applikationer som Àr utformade för en 6-inch pekskÀrm pÄ en 13-tums bÀrbar dator Àr inte en bra upplevelse. Apparna tekniskt arbete, men anvÀndbarheten Àr betydligt sÀmre Àn webbapplikationer. Android-appar Àr utformade för fingrar, inte tangentbord och möss. MÄnga appar, som Instagram eller Google Tasks, vÀgrar att fungera helt i landskap.

Det kanske mest pressande problemet med Android-applikationer Ă€r att de flesta utvecklare inte bryr sig om att optimera dem för stora skĂ€rmar. Det var en mycket kort period dĂ„ de flesta stora Android-appar hade surfplattagrĂ€nssnitt – runt lanseringen av Android 3.0 Honungskaka 2011 – men den tiden har sedan lĂ€nge gĂ„tt.

Google gör ocksĂ„ ett fruktansvĂ€rt jobb med att leda med exempel. Med det anmĂ€rkningsvĂ€rda undantaget frĂ„n Gmail-appen, som har ett grĂ€nssnitt med flera kolumner och kortkommandon, ser de flesta av företagets appar fruktansvĂ€rda ut pĂ„ Chromebooks – Ă€ven Play Store. Om Google inte bryr sig om att dra nytta av Chromebooks stora skĂ€rmar, varför ska tredjepartsutvecklare?

Yttrande: Android-appar Àr inte vÀgen framÄt för Chromebooks 1

Spela butik pÄ Inspiron Chromebook 14

Yttrande: Android-appar Àr inte vÀgen framÄt för Chromebooks 2

Google Drive pÄ Inspiron Chromebook 14

Yttrande: Android-appar Àr inte vÀgen framÄt för Chromebooks 3

Google-hem pÄ Inspiron Chromebook 14

Yttrande: Android-appar Àr inte vÀgen framÄt för Chromebooks 4

Google-uppgifter pÄ Inspiron Chromebook 14

Lösningen som de flesta Chromebook-Ă€gare pekar pĂ„ Ă€r “köra inte Android-apparna i helskĂ€rmslĂ€ge.” Det Ă€r sant att Chrome OS tillĂ„ter de flesta appar att köra fönster – men bara ibland. NĂ€r en 2-i-1 den bĂ€rbara datorn vĂ€xlas till surfplatta, eller nĂ€r du anvĂ€nder en verklig Chrome OS-surfplatta (som Pixel Slate) tvingas den aktuella appen till helskĂ€rmslĂ€ge.

Det finns fler kantfall som gör Android-appar smĂ€rtsamma pĂ„ Chrome OS. Fram tills nyligen kunde du inte fĂ„ Ă„tkomst till data frĂ„n Android-appar i appen Filer – du var tvungen att ladda ner en filhanterare frĂ„n Play Store och kopiera filer till mappen Android-nedladdningar (som synkroniseras över Chrome OS och Android).

Google har till slut lagt till ett alternativ “Spela filer” till appen Files för nĂ„gra mĂ„nader sedan, men bara tre mappar Ă€r tillgĂ€ngliga – filmer, bilder och musik. Om du anvĂ€nder en app som sparar filer nĂ„gonstans utom de mappar (som emulatorer eller appar för foto / video redigering) mĂ„ste du fortfarande ladda ner en filhanteringsapp. Jag Ă€r inte sĂ€ker pĂ„ varför Google inte kunde visa hela innehĂ„llet i / sdcard-mappen i filer, men det gör att vissa appar blir betydligt svĂ„rare. Uppdatering: Martin pĂ„pekade i kommentarerna att du kan se alla Android-filer genom att vĂ€lja “Visa alla spela filer” i överflödesmenyn.

Yttrande: Android-appar Àr inte vÀgen framÄt för Chromebooks 5

Om du behöver rensa data i en Android-app eller avblockera aviseringar mĂ„ste du göra det frĂ„n appen Android InstĂ€llningar. Detta Ă€r faktiskt inte tillgĂ€ngligt frĂ„n appstarteren – du mĂ„ste öppna Chrome instĂ€llningar, hitta menyn för Play Store och sedan klicka pĂ„ “Hantera Android-instĂ€llningar.”

Jag kunde fortsÀtta med mÄnga fler exempel, men jag tror att du fÄr poÀngen.

Webb-appar först, Android-appar andra

Om du aldrig har anvĂ€nt en Chromebook tidigare kanske du nu tĂ€nker “Wow, vem skulle nĂ„gonsin köpa en av dessa saker?” Det enkla svaret Ă€r detta: de flesta bryr sig inte. Chromebooks Ă€r billiga, de fungerar och de Ă€r fortfarande snabbare Ă€n Windows bĂ€rbara datorer i samma pris parenteser (tills du kommer till $ 500, i alla fall). JĂ€mfört med den Ă€ldre dumpsterfire som Ă€r Windows 10, eller den dyra muromgĂ€rdade trĂ€dgĂ„rden som Ă€r macOS, Chrome OS Ă€r definitivt ett attraktivt alternativ för mĂ„nga mĂ€nniskor – om bara som ett sekundĂ€rt operativsystem.

NĂ€r jag hade en Chromebook som min enda bĂ€rbara dator, anvĂ€nde jag Android-appar som ett fallback för nĂ€r en tjĂ€nst eller ett verktyg inte hade en jĂ€mförbar webbekvivalent. Till exempel erbjuder Slack-webbappen inte aviseringar, sĂ„ jag installerade Android-versionen. Detta Ă€r det bĂ€sta sĂ€ttet att anvĂ€nda Chrome OS – prova webbappen först, och om den inte Ă€r bra (eller det inte finns nĂ„gon i första hand), gĂ„ till Android-appen.

Google uppmuntrar alltmer mÀnniskor att anvÀnda Android-appar först och frÀmst.

Google uppmuntrar dock allt mer mĂ€nniskor att anvĂ€nda Android-appar först och frĂ€mst. NĂ€r du stĂ€ller in en Chromebook för första gĂ„ngen finns inte Chrome Web Store i dockan – men Play Store Ă€r det. Medan Chrome OS har fĂ„tt uppdatering efter uppdatering med fokus pĂ„ förbĂ€ttringar av Android-appstöd, Ă€r dess integration med Progressive Web Apps identisk med Chrome pĂ„ Windows/ Mac / Linux.

Återigen har Google problem med att leda med exempel hĂ€r. Vissa av företagets webbappar har uppdaterats för att fungera som progressiva webbappar (som Android-meddelanden och Google Photos), men de drar inte nytta av nĂ„gra nya webbfunktioner. De flesta av dem fungerar inte offline eller skickar bakgrundsmeddelanden.

Denna strategi Àr ocksÄ uppenbar nÀr Google fyller programvaruhÄlorna i Chrome OS. I stÀllet för att skapa en webbfotoredigerare, kanske som en tillÀgg till Google Photos, övertygade Google Adobe att lÀgga till surfplatterstöd till Lightroom för Android. Om du vill göra videosamtal Àr Duo för Android det rekommenderade alternativet (nu nÀr Hangouts snart gÄr bort). Om du vill redigera PDF-filer fÄr du Adobe Acrobat för Android.

Google lutar sig mer och mer pĂ„ Android-appar för att göra Chromebooks bĂ€rbara datorer. Även om detta leder till att Chrome OS Ă€r ett mer mĂ„ngsidigt operativsystem, betyder det ocksĂ„ att den genomsnittliga anvĂ€ndarupplevelsen inte blir bĂ€ttre.

VÀgen framÄt

En av Googles vanligaste affĂ€rsstrategier Ă€r att utveckla tvĂ„ konkurrerande produkter och se vilka som vinner i slutĂ€ndan – Progressiva webbappar och Instant-appar, Allo- och Android-meddelanden, och sĂ„ vidare. De tvĂ„ miljöerna för att skapa applikationer i Chrome OS, Android och webben, Ă€r till synes ett annat exempel pĂ„ detta. De nĂ„r samma mĂ„l, men tar olika vĂ€gar. Google vill anpassa stationĂ€ra webbapplikationer till att fungera pĂ„ pekskĂ€rmar, samtidigt som Android-appar för smartphone / surfplatta justeras för att fungera pĂ„ stationĂ€ra datorer.

Vi har redan tĂ€ckt hur progressiva webbappar blir mer och mer kraftfulla. De kan arbeta offline, ha olika grĂ€nssnitt för olika skĂ€rmstorlekar, skicka meddelanden, synkronisera data i bakgrunden och sĂ„ vidare. En ordentligt utformad PWA fungerar betydligt bĂ€ttre pĂ„ Chrome OS Ă€n samma app skriven för Android – du vet vad jag menar om du nĂ„gonsin har provat Twitter Lite istĂ€llet för Twitter Android-app.

Om Chrome OS-teamet lutade sig lite hĂ„rdare till PWA: er kan fördelarna för bĂ„de anvĂ€ndare och utvecklare vara enorma. Chrome Web Store bör renoveras med fokus pĂ„ att lyfta fram moderna webbappar. Google kan automatiskt lĂ€gga till populĂ€ra applikationer och webbplatser i butiken, precis som Microsoft gör med Windows Lagra. IstĂ€llet för att vara ett bibliotek med övergivna Chrome-specifika paketerade appar, bör det vara en utstĂ€llning med de bĂ€sta PWA: erna pĂ„ webben – med en installationsknapp för varje.

Chromebooks lyser de ljusaste nĂ€r de anvĂ€nds för sitt ursprungliga syfte – surfa pĂ„ webben och anvĂ€nda molnbaserade applikationer. Jag Ă€r glad att Play Store Ă€r tillgĂ€ngligt, eftersom löften om en framtid pĂ„ nĂ€tet inte Ă€r helt hĂ€r Ă€nnu, men jag tror att Google kunde göra lite mer för att fĂ„ den framtiden att hĂ€nda.

0 Shares